Jakie są różnice pomiędzy tradycyjną komorą a komorą Porkka?
Koszty początkowe komory chłodniczej budowanej tradycyjną metodą mogę być o 10-15% niższe od komory modułowej PORKKA, ale :
Komora chłodnicza PORKKA |
Komora chłodnicza - tradycyjna |
Czas montażu 2-4 godziny i komora gotowa do pracy. Montaż może odbywać się po zakończeniu prac budowlanych i wykończeniowych . Brak dodatkowych instalacji chłodniczych czy kanalizacyjnych (odprowadzenie skroplin)
|
Czas montażu – 2-3 dni w trakcie prac budowlanych na obiekcie |
Zasilenie 230V (największe mroźnie 400V) podłączone do zwykłego gniazdka z uziemieniem. |
Zasilenie – najczęściej 400V (szczególnie w przypadku mroźni), instalacja musi połączyć komorę ze sterowaniem i agregatem zewnętrznym.
|
Gwarancja producenta 24 miesiące bez żadnych dodatkowych kosztów. Monobloki są budowane ,składane i testowane na linii produkcyjnej producenta co eliminuje błędy montażowe czy dobory ( jakość ) urządzeń.
|
Gwarancja 12 miesięcy na układ chłodniczy lub w szczególnych przypadkach 24 miesiące ,ale z obowiązkowymi płatnymi serwisami. |
Wyczyszczenie filtra nie stanowi problemu dla obsługi lokalu. Czynność prosta i nie wymaga szczególnych umiejętności. Komunikat na sterowniku „csd” informuje o konieczności wyczyszczenia filtra. Komora może w trakcie tej czynności normalnie pracować.
|
Wyczyszczenie skraplacza (chłodnicy) wymaga okresowej płatnej wizyty serwisanta. Praca dla wyszkolonego pracownika często związana z wyłączeniem komory.
|
Komora mobilna , w każdym momencie można ją przenieść i postawić w nowym miejscu w przeciągu kilku godzin i jest gotowa do pracy. W pewnych warunkach można ją rozbudowywać.
|
Komora stacjonarna- budowana konkretnie do pomieszczenia w lokalu. W przypadku zmiany lokalu czy modernizacji musi pozostać na tym samy miejscu lub jest trwale demontowana. |
Efekt wizualny zawsze ten sam niezależnie od montera. Estetyka, bezpieczeństwo , najwyższej klasy materiały. Część chłodnicza testowana fabrycznie.
|
Efekt wizualny i działanie komory – zależny w dużej mierze od wykonawcy komory |
Różnice w układach chłodniczych przy tej samej wielkości komory
Po pierwsze oszczędność energii elektrycznej! Po drugie pewność wykonania i brak nieszczelności, poprzez brak potrzeby odprowadzania skroplin do mniajszej ilości czynnika. Modułowe komory chłodnicze Porkka zużywają znacznie mniej energii elektrycznej niż tradycyjna komora chłodnicza, dodatkowo zapewniając lepszą jakość chłodu w komorze. Komora Porkka posiada w układzie dużo mniej czynnika chłodniczego nie podlegając tym samym rejestracji według nowej ustawy F-gazowej z 2016 roku.
|
PORKKA |
Układ chłodniczy typu Split |
Moc chłodnicza: |
1330 W |
1300 W |
Pobór prądu: |
0,72 kW |
2,0 kW |
Zasilanie elektryczne: |
230V/50 Hz |
230V/50 Hz |
Czujniki temperatury |
3 lub 4 |
1 lub 2 |
Praca wentylatorów |
Regulacja pracy |
on\off |
Oszranianie |
Czasowe / Gorący gaz |
Grzałka elektryczna |
Odprowadzenie skroplin |
Układ zamknięty (odparowanie) |
Odprowadzenie do kanalizacji |
Ilość czynnika chłodniczego |
Max 900 gram |
Min 1,5 kg, w zależności od długości instalacji |
Połączenia skręcane w układzie chłodniczym |
Brak, układ lutowany testowany w fabryce |
Sprężarka, zbiornik czynnika, zawór rozprężny |
Czynnik chłodniczy: |
R404A / R290 |
R 404A / R290 niedostępny |
Filtr skraplacza |
Tak |
Nie |
Układ z indywidualnym zasilaniem chłodniczym czy centralnym ?
Układ indywidualny PORKKA |
Układ centralny |
Bezpieczeństwo składowanych towarów |
|
Każda komora zasilana jest i obsługiwana indywidualnie. Układ chłodniczy jest niezależny od innych komór czy urządzeń. W razie awarii urządzenia może towar przenieść do innych działających urządzeń. |
Wszystkie lub grupy urządzeń są podłączone do jednego agregatu chłodniczego o dużej mocy. W razie awarii grupa tych urządzeń nie będzie działa. Ze względu na ilość towaru w tych urządzeniach może być problem z przeniesieniem towaru do działających urządzeń.
|
Instalacje chłodnicze i koszty eksploatacji |
|
Instalacja chłodnicza w komorach PORKKA podlega kontroli i sprawdzeniu na etapie produkcji komory u producenta. Komory jaki i monobloki chłodnicze są produkowane zgodnie z Systemem Zarządzania Jakością ISO 9001oraz Systemem Zarządzania Środowiskowego ISO 14001.
|
Instalacja budowana na miejscu, najczęściej wg. projektu. O jakości wykonania instalacji, użytych materiałów ,prawidłowego rozruchu urządzeń decyduje wykonawca instalacji, Inwestor najczęściej nie wie i nie zna się na technice chłodniczej. |
Zużycie prądu przez pojedyncze urządzenia jest niewielkie ,np. w przypadku chłodni PORKKA jest to max. 960W. Każdą komorę można wyłączyć i zapotrzebowanie mocy dla całego obiektu spada. Koszty eksploatacji : - Serwis w okresie gwarancyjnym ( 2 lata ) – nieobowiązkowy.- Ilość czynnika chłodniczego 650-900 gram /monoblok w zależności od typu i wielkości komory - Czyszczenie filtra skraplacza – pracownik Klienta po krótkim przeszkoleniu, praca nie wymagająca uprawnień wykonywana regularnie n. raz w miesiącu lub po pojawieniu się komunikatu CSD na wyświetlaczy sterownika komory. |
Mimo, że jedno lub kilka urządzeń nie pracuje w danej chwili ,agregat centralny i tak musi pracować na pełnej wydajności. Można zastosować układy regulacyjne ,ale są one jeszcze dość kosztowne. Koszty eksploatacji: - W okresie gwarancyjnym (najczęściej 1 rok) – obowiązkowe płatne przeglądy serwisowe.- Koszt serwisu układów centralnych (ok. 20kW mocy) we Polsce to 1800 – 2500 PLN netto + koszt materiałów. Musi być podpisana umowa serwisowa i w przypadku ilości czynnika 3-30kg obowiązkowy jest 1 przegląd /rok i prowadzenie książki serwisowej. - Czyszczenie skraplaczy agregatów – serwis chłodniczy, usługa płatna. |
A więc dlaczego komora chłodnicza Porkka?
Urządzenia PORKKA są dedykowane dla gastronomii - zostały zaprojektowane dla gastronomii a nie przystosowane dla niej.
Firma PORKKA jest od kilkudziesięciu lat projektantem i producentem profesjonalnych urządzeń chłodniczych dla gastronomii oferując swoje produkty w całej Europie
Główne zalety komór modułowych PORKKA :
- Energooszczędność, niezawodność, estetyka wykonania
- Zastosowanie technologii zamków CAM-LOCK zapewnia szczelność połączeń oraz sztywność i wysoka wytrzymałość konstrukcji, a także pozwala na wielokrotny szybki demontaż i montaż komory jest to idealne rozwiązanie dla inwestorów niebędących właścicielami lokalu/obiektu!
- Monoblok chłodniczy wraz z cała instalacją chłodniczą ( sterowanie, parownik) jest elementem konstrukcji komory (zawsze jako narożnik ). Układ taki sprzyja sztywności całej konstrukcji oraz powoduje, że konstrukcji komory nie są wycinane podczas montaży otworu do zamocowania czy to monobloków chłodniczych czy instalacji typu split.
- Montaż komory od środka pozwala na maksymalne wykorzystanie pomieszczenia
- Zastosowanie tego typu urządzenia nie wymaga wykonania dodatkowych instalacji chłodniczych oraz sanitarnych np. do odprowadzenia skroplin
- Bezobsługowa praca z automatyczną funkcją odszraniania ( No Frost )
- Zakres temperatur pracy pozwala na instalowanie urządzeń bezpośrednio w kuchni lub pomieszczeniach, gdzie temperatury sięgają 35˚C przy podłodze, ze względu na zaciąganie powietrza wlotami umieszczonymi przy samej podłodze, a nie na wysokości np. 2m, gdzie temperatura jest o kilka, kilkanaście stopni wyższa,
- System półek – czteropoziomowy system półek jest tak skonstruowany, aby można było dowolnie rozmieszczać półki na całej wysokości komory. Można więc na podłodze składować towar na paletach, a powyżej wysokości palet rozmieścić 4 poziomy półek. Półki wykonane są z bardzo mocnego i wytrzymałego poliwęglanu oraz w wymiarach pozwalających na mycie ich w zmywarkach
- Wszystkie urządzenia PORKKA można podłączyć do systemu monitoringu XWEB, dzięki temu poprzez sieć komputerową lub Internet można śledzić, korygować pracę wszystkich urządzeń. Funkcja monitoringu archiwizuje dane pracy urządzeń – funkcja przydatna przy HACCP.
- Możliwość finansowania leasingiem
Komory
Partnerami firmy ICE Pro są: